• Slávnostné ukončenie školského roka

          • Milí špióni a rodičia,

             

            srdečne Vás pozývame na slávnostné ukončenie školského roka 2019/2020, ktoré sa bude konať o 9:00 hod v triede Špiónov. Hneď po rozdaní vysvedčení, žiaci odchádzajú domov. ŠKD ani obed v ŠJ nebude.

          • Hurá, 1.6.2020 sa opäť vidíme v škole!

          • Milí rodičia a milí špióni. Všetky podrobné informácie k otvoreniu školy sa dozviete v súkromnej správe na edupage v Pokyne riaditeľa školy, ktorý sme zaslali dnes 25.5. 2020. Prosíme o preštudovanie tejto dôležitej správy.

            S pozdravom riaditeľka školy,

            Mgr. Lívia Drenková

        • Včelie týždne
          • Včelie týždne

          • Posledné dva týždne sa Felixáci v domácom vzdelávaní vydali na dobrodružnú výpravu do zaujímavého sveta včielok. Včielkami majú popretkávané všetky predmety a špiónske výzvy. Rozvíjajú  rôzne kompetencie, ako je odvaha, kreativita, zvedavosť, pracovitosť...  a dozvedajú sa veľa zaujímavostí.

            Stihli už objaviť kto býva v úli, ako vyzerá život včielky medonosnej, odkiaľ pochádza, ako sa vyvíja, aká je jej stavba tela, aká je funkcia robotnice, matky, trúda, aké sú včelie produkty a mnoho iných včielkovských zaujímavostí. 

            Na slovenskom jazyku objavili  a precvičovali písmenká dž, x, q a w. Vymysleli a napísali krásne tvorivé príbehy o tom, čo by sa dialo, keby sa stali včielkou. Niektorí dokonca vytvorili kreatívne projekty o včielkach. O ich tvorivom nasadení svedčia aj fotografie, ktoré sú súčasťou tohto príspevku.

            Na matematike si precvičovali sčítanie a odčítanie pomocou matematických šifier, vymysleli matematické príklady pre svojich kamarátov so včielkovskou tematikou, nazreli aj do geometrie a vytrovili svoje vlastné šesťuholníkové včelie plásty.  Na online hodinách precvičovali príklady na sčítanie a odčítanie, matematický autobus, v ktorom včely vystupovali aj nastupovali. Počet cestujúcich Felixáci zaznamenávali rôznymi spôsobmi  a snažili sa prísť na ten najlepší. Už sa tiež zoznamujú s novým matematickým prostredím – Abaku.

            Na anglickom jazyku si prostredníctvom online hodín s Justinom opakovali anglickú slovnú zásobu zo školy, rozprávali o včielkach, objavovali nové anglické slovíčka spojené so svetom včiel, stavbu tela včielky  a vytvorili svoje vlastné včeličky.

            Zajtra, na Svetový deň včiel, Felixákov čaká na online hodine Včielkový milionár. Čo myslíte, podarí sa im spoločnými silami a vedomosťami vyhrať milión? Ja myslím, že určite. Ale ak by náhodou aj nie, verím, že si hodinu užijú a že stále budú s nadšením a  odhodlaním  pokračovať na svojej ceste za poznávaním okolitého sveta. :)

          • Májový klubík

          • Novinkou májových klubíkov je rozvoj zručností. Každý štvrtok si zážitkovým spôsobom osvojujeme elementárne poznatky z hudobnej výchovy a učíme sa hrať na zobcovej flaute. Utorky naďalej patria tematickým dielničkam, ktorých súčasťou je nový alebo zopakovaný poznatok a praktická činnosť. Prvý májový klubík patril ľudovým remeslám, ktoré sme si priblížili cez rozprávku. Napokon sme si spoločne uplietli košík z dostupných materiálov (téglik a vlna). Verím, že už zdobí naše detské izby a slúži ako stojan na písacie potreby. S vytrvalcami sme si na záver vytvorili aj jednoduchý origami kvietok, ktorým mohli potešiť svoje mamičky. Ďalší utorok sme rozvíjali naše tvorivé videnie tým, že sme dávali novú podobu predmetom. Pomocou názorných ukážok sme sa zahrali na odborníkov a navrhovali netradičné využitie bežne používaných predmetov. Následne sme tvorili už každý osobitne. Pokrčený papier sme nalepili na výkres a dotvárali dielo vodovými farbami podľa toho, čo nám škvrna pripomínala. Oživili sme aj ďalšie predmety nášho okolia, ktorým sme dali podobu postáv či pozadia našich kreslených príbehov.

          • Klubíkový výlet do prírody :)

          • Tento týždeň sme sa s našou klubíkovou výpravou vybrali na virtuálnu prechádzku do prírody. Utorok sme odštartovali prezentáciou jarných rastliniek, ktoré nám nerobilo problém rozlíšiť. Vytvorili sme si jarný strom, ktorý sme maľovali s netradičným štetcom – spojenými vatovými tyčinkami. Vyskúšali sme si tiež bublinkové maľovanie, z čoho bolo viac zábavy ako poriadku :) Na záver sme sa zahrali na maliara Paula Klee a vytvorili sme si abstraktný obraz načrtnutý so zavretými očami. Štvrtkové poznávanie bolo inšpirované nápadom M. Montessori. Skúmali sme formy vody a pevniny. Začali sme 3D modelmi pozostávajúcimi z vody a plastelíny, pokračovali ukážkou reálnych fotografií a ukončili tvorbou 2D kartičiek. Niektorí z nás si začali ostrovčeky spontánne dotvárať, čo nakoniec prinieslo najväčšiu zábavu.

          • Zasadnutie Rady Školy

          •  

            Rada školy bude zasadať 5.5.2020 o 20.00, online

             

            Program stretnutia:

             

            1. Návrh rozpočtu školy na školský rok 2020/21
            2. Návrh úpravy výšky príspevku Felix klub na školský rok 2020/21
            3. Vyjadrenie k počtu žiakov/tried
            4. Klarifikácia procesu výberového konania riaditeľa
            5. Rôzne

             

          • Usmernenie ministerstva školstva k obsahu vzdelávania

          • Včera, 28.4.2020 vyšlo usmernenie štátneho ped. ústavu k obsahu a organizácii vyučovania počas mimoriadneho prerušenia šk. vyučovania. Sme radi, že hneď v prvých dňoch počas karantény sa nám podarilo nastaviť vyučovanie online formou v zvládnuteľnom rozsahu, ktoré nám teraz potvrdilo aj usmernenie MŠVVaŠ SR. Tešíme sa, že ideme správnou cestou a napredujeme. Milí rodičia, zajtra 30.4.2020 pri preberaní vecí dostanete aj bližšie informácie k hodnoteniu vašich detičiek. Celé usmernenie si môžete prečítať tu..

          • Týždeň v praveku

          • Keďže sme minulý týždeň objavili fosílie a kosti dinosaurov, tento týždeň sa naša klubíková výprava vydala poznávať praveký život. V utorok sme sa nestačili diviť nad krásou jaskynných malieb, ktoré nám boli priblížené cez fotografie. Nedali sme sa zahanbiť, preto sme si vytvorili vlastnú pravekú stenu. Zanechali sme tam naozaj množstvo odkazov. Kreslili sme zvieratá, praľudí či oheň a jaskyňu. Mnohí z nás využili veľkú plochu na tvorbu konkrétnych príbehov. Vytvorili sme si tiež náhrdelníky z kostičiek, zubov či cestovín. Štvrtkový klubík sme odštartovali tieňovým divadielkom. V príbehu sme sa zamýšľali nad tým, čo by sa stalo, keby Slnko z oblohy zmizlo. Rozprávali sme sa o tom, čo všetko potrebujeme k tvorbe takéto divadielka, ktoré sme si následne spolu s pravekými postavičkami vytvorili. Veľmi nás bavila tvorba tieňových obrazcov za pomoci našich rúk. Zaujímavé boli tiež nápady, čím by sme mohli „zaskliť“ okno okrem skla.

        • Ako sa darí naším Felixákom v domoškole?
          • Ako sa darí naším Felixákom v domoškole?

          • Felixáci tak ako v škole, ani v domácom prostredí nezaháľajú, ale bádajú, tvoria, plnia týždenné výzvy a rozlúštením tajných šifier prichádzajú na nové vedomosti.

            Na slovenskom jazyku sa už stihli zoznámiť s novými písmenkami Ť, Ň, Ľ a dvojhláskami ia, ie, iu. Tiež zistili, že keď sa písmenká de, te, ne, le,di, ti, ni, li chytia za ruky, tak vždy stratia mäkčene. Píšu aj obrázkové a behacie diktáty, čítajú, tvoria príbehy, čitateľské denníky a niektorí malí čitatelia už dokonca prečítali svoje prvé knižky.

            Na matematike sčítavajú, odčítavajú, merajú, rozkladajú čísla, či pracujú s tabuľkou. Na pozemkoch podľa plánu postavali z kociek zaujímavé stavby. Prepájali aj portrét stavby s jej plánom.Tvorili numerickú úlohu hádzaním kociek a skúšali už aj orientáciu v grafe – tvorili  slová podľa grafickej šifry. Vytvorili tiež dečky pre svojich maznáčikov, a tak predvídali tvar po odstrihnutí časti preloženého papiera.

            Na angličtine sa venovali témam jar, Veľká noc, stavba tela rastlín a živočíchov. Na prvovke zas skúmali jarnú prírodu a rozpoznávali aj základné časti ľudského, zvieracieho tela a stavbu tela rastlín. Veríme, že nezabúdajú ani na telesnú a hudobnú výchovu, veľa sa hýbu a sem tam si  aj zaspievajú.

            Samozrejme, aby na seba nezabudli a naďalej rozvíjali sociálno-emocionálnu stránku, pravidelne sa stretávajú na online ranných kruhoch a online hodinách, na ktorých sú veľmi snaživí a kreatívni.

            Tento týždeň sa v matematike zoznamujú s novým prostredím, ktorým je matematický autobus. Pripravili si zastávky, cestujúcich a prekrásne vlastnoručne vyrobené autobusy. Prostredníctvom tohto zážitkového cestovania sa v mysli detí odohráva množstvo matematických spojov, ktoré si ani neuvedomujú a následne využijú v náročnejších úlohách.

            Chceme vyjadriť rodičom veľkú vďaku a obdiv za to, ako zvládajú toto náročné obdobie a pomáhajú výučbou ich detí. :) 

          • "V koži archeológa"

          • Štvrtkový klubík sme odštartovali priesňou Animal´s Carnival – Fossils – part9, ktorú sme dotvárali „hrou na kamienky“. Spolu s tematickým obrazovým materiálom sme sa ocitli v role archeológov či paleontológov. Praveké cestovinové územie predstavil náš spolužiak s rodinkou. O tom, že každý z nás niečo krásne objavil, svedčia aj nasledovné fotografie.